تفاوت SEO و SEM؛ دو بال برای پرواز!
وبسایتها همواره برای کسب وکارها اهمیت بسیاری دارند و عمده مشتریان و کاربران هر کسب و کاری از طریق ورودی وبسایتها هستند. لذا اهمیت رشد و توسعه صفحات وب برای صاحبان مشاغل اهمیت بسیار زیادی دارد. امروزه برای رشد وبسایت روشهای فنی و تبلیغاتی وجود دارند که با اجرای صحیح آنها میتوان به موفقیت در سطح اینترنت رسید.
به طورکلی دو روش مهم و اساسی برای رشد وبسایتها در سطح اینترنت وجود دارد. SEO در حوزه بهبود فنی و ساختار وبسایتها برای رشد اهمیت بسیار زیادی دارد. همچنین SEM مربوط به حوزه تبلیغات در حوزه موتورهای جستجو است. در این مقاله به بررسی هریک از این استراتژیها و و تفاوت SEO و SEM و اثر هریک در رشد کسب و کار میپردازیم.
SEO چیست؟
SEO مخف عبارت Search Engine Optimization به معنای بهینه سازی موتورهای جستجو است. به طورکلی به هرگونه اقدامی که برای بهینه سازی صفحات سایت و ساختار کلی یک سایت برای موتورهای جستجو باشد در ردیف استراتژی SEO قرار میگیرد.
علت تلاش کارشناسان برای بهینه سازی صفحات و مطالب در موتورهای جستجو، برای کسب امتیاز بیشتر نزد گوگل جهت رسیدن به صفحات اول گوگل است. هرچه یک سایت به صفحات اول نزدیکتر باشد کاربران بیشتری را جذب خواهد نمود. بنابراین سئو برای کسب و کارها اهمیت بسیار زیادی دارد و همواره جزء بسیار مهمی از بودجه بندی انرژیک و سرمایهای آنلاین هر کسب و کار را بخش سئو تشکیل میدهد.
به مجموعه اقداماتی که در داخل صفحات وب برای بهینه سازی مطالب، صفحات و ساختار برای موتورهای جستجو صورت بگیرد؛ سئو داخلی سایت نام دارد. به عقیده بسیاری سئو داخلی یکی از مهمترین اقدامات برای بهبود نمره کلی سایت است. در بین انواع روشهای سئو داخلی سئو بیشتر بهینه سازی محتوا داخل وبسایت اثرگذاری زیادی دارد.
مطالب بهینه شده در سئو شانس سایت را برای رسیدن به صفحات اول گوگل افزایش میدهند. لذا یکی از مهمترین مباحث سئو داخلی موضوع بهینه سازی محتوایی است. به غیر از سئو محتوایی، بهبود سرعت سایت، بهینه سازی سرور، تگها و متا دیسکریپشن و همچنین بهینهسازی برای موبایل و تبلت از این دست اقدامات بهینه سازی در سئو داخلی هستند.
سئو با پیشرفت الگوریتمهای اثر گذار گوگل در رتبه بندی مطالب، نیز پیشرفتهتر شده است. امروزه سئو محلی نیز جزء موارد مهم سئو برای بهینه سازی محلی است. در سئو محلی با انجام اقداماتی، سایت در نتایج جستجوی کاربرانی که از نظر مکانی نزدیک به کسب و کار هستن صفحات اول ظاهر خواهد شد.
بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM چیست؟
عبارت SEM مخفف Search Engine Marketing است. در این شیوه صاحبان کسب و کار با انجام تبلیغات و بازاریابی از روشهای گوناگون کاربران جدید را به سوی سایت خود هدایت میکنند. به طورکلی SEM بر روی SEO اثر مستقیم دارد. به گونهای که با اقدامات انجام شده در بازاریابی میتوانیم نمرات نهایی SEO را تا حد بسیار زیادی بهبود ببخشیم. فرآیند طراحی و اجرای کمپینهای SEM را کارشناسان دیجیتال مارکتینگ بر عهده دارند.
روشهای تبلیغات در سطح اینترنت انواع گوناگونی دارد. امروزه با اضافه شدن راهحلهای نوین تبلیغات هزینه تبلیغات آنلاین کاسته و اثرگذاری کمپینها افزایش یافته است. در ادامه به مشهورترین روشهای تبلیغات آنلاین در SEM میپردازیم.
تبلیغات کلیکی PPC
این تبلیغات یکی از مشهورترین تبلیغات در حوزه SEM است که طرفداران بسیاری دارد. PPC مخفف عبارت Pay Per Click است. در واقع در این تبلیغات، وبسایت ازای ورود هر کاربر به وبسایت هزینه پرداخت میکنند. تعرفه تبلیغات PPC امروزه بسیار اقتصادی است و همچنین با توجه به بازدهی بالا این تبلیغات بسیار مورد توجه صاحبان کسب و کار هستند. روش اجرای این تبلیغات معمولا به صورت درج یک بنر کوچک و یک متن برای تبلیغات است که در سایتهای پر بازدید درج شده است وجود دارد. کاربران با مشاهده بنر و تبلیغات شما بر روی بنر کلیک میکنند تا وارد وبسایت شما شوند.
این تبلیغات در ساختارهای گوناگونی میتوانند به اجرا بیایند. از ویدیوها، لینکها تا تصاویر میتوانیم از ترفندهای تبلیغات PPC استفاده کنیم.
بازگشت کاربران به روش Retargeting
ریتارگتینگ یا هدفگیری مجدد از آن دست تبلیغاتی است که برای جذب مجدد کاربرانی است که قبلا به سایت شما مراجعه کرده اند. این شیوه تبلیغات از نظر SEO یک امتیاز بسیار ویژه برای شما خواهد داشت، زیرا یکی از پارامترهای گوگل برای افزایش امتیاز سایتها نرخ بازگشت کاربران به سایت است. همچنین این تبلیغات مشتریان بالقوه شما را به صورت دائم از فعالیتهای شما مطلع خواهد گذاشت. اینگونه تبلیغات یا به صورت پوش نوتفیکیشن ویا به صورت تبلیغات بنری به نمایش درمیآیند.
رپورتاژ تبلیغات
یکی از محبوبترین روشهای تبلیغات موثر و کاربردی است که درصورتی که به صورت اصولی و صحیح انجام بگیرد میتواند امتیاز سئو سایت را بسیار افزایش بدهد. این ترفند هم در حوزه سئو و هم از نظر بازاریابی بسیار پرطرفدار است.
در این روش وبسایتهای پرطرفدار با گرفتن هزینه تبلیغات، مطالب درخواستی سایتهای دیگر را منتشر میکنند و به آن سایتها بک لینکهای معتبر میدهند. این ترفند در بلند مدت و استفاده منظم میتواند رنک سایتهای مقصد و همچنین امتیاز سئو آنها را بسیار تقویت کند.
تبلیغات گوگل
همواره آرزوی همه وبمسترها حضور سایتشان در صفحه اول نتایج جستجو است. صفحات اول نتایج جستجو علاوه بر تعداد زیاد کاربران، بهترین کاربران را نیز دارند. برای رسیدن به صفحات اول نتایج جستجو به کار و تلاش بسیاری نیاز است. اما با صرف هزینه و انجام تبلیغات گوگل میتوان یک شبه به صفحات اول گوگل رسید.
ارائه دهنده اینگونه تبلیغات گوگل است و با دریافت هزینه بابت هر کلیک کاربران را از طریق صفحات اول گوگل به سایت شما منتقل میکند. با توجه به قیمت دلار معمولا این تبلیغات برای ایرانیها گران هستند. همواره این گونه تبلیغات برای کسب و کارهایی مناسب هستند که کاربران ورودی خاص و خریدار کلان هستند. همچنین این روش برای سایتهای فروشگاهی بسیار مفید خواهد بود.
تبلیغات سنتی
از روشهای دیگر که کاربران را از آن طریق به سایت منتقل کند، میتوانیم به تبلیغات در شبکههای اجتماعی، تبلیغات آفلاین و اینفلوئنسر مارکتینگ اشاره کنیم. این تبلیغات نیز میتوانند موثر باشند البته در مقایسه با تبلیغات بالا نیاز به بودجه بیشتری دارند. همچنین این گونه تبلیغات هیچ تضمینی برای موفقیت یک کمپین ندارند و احتمال شکست کمپین دراین نوع تبلیغات بیشتر است. زیرا در تبلیغات نوین که در توضیحات بالا به آن اشاره نمودیم؛ هزینه تبلیغات در قبال ورود کاربران دریافت خواهد شد. اما در روشهای سنتی تمام هزینه تبلیغات فارغ از ورود یا عدم ورود کاربران از کمپین کسر خواهد شد.
همچنین بخوانید:
نقش لندینگ پیج در سئو؛ موتور محرک سئو را فعال کنید
تفاوت SEO و SEM و بررسی نقاط مشترک بین آن ها
دراین مقاله به معرفی اختصاری هریک از ترفندهای رشد وبسایتها اشاره کردیم. همواره این دو روش را میتوانیم تقویت کننده یکدیگر بنامیم. تمام کمپینهای SEM اگر به صورت تخصصی و اصولی انجام شوند میتوانند امتیاز سئو کسب و کار را بهبود ببخشند. و همچنین اگر سئو ساختاری یک سایت کاملتر باشد میتواند کمپینهای تبلیغاتی را موفقتر کند.
عمده تفاوت SEO و SEM در شیوه جذب کاربران است، در SEO کاربران به وسیله انجام بهینه سازی محتوا و به صورت غیر مستقیم به سایت میآیند. اما در روش SEM کاربران به صورت مستقیم به سایت خواهند آمد. پایداری روش SEO بسیار زیاد خواهد بود اما SEM اثرات موقتی و آنی دارد. انجام این دو روش به صورت مکمل میتواند رشد یک وبسایت را هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت تضمین کند.
استراتژی سئو به دلیل نیاز به صبر و اثرات دائمیتر به روش کشاورزی مشهور است، زیرا نیازمند صبر، مقاومت و تلاش منظم است، تا اقدامات به نتیجه دلخواه برسند. استراتژی SEM به ترفند بازاریابی هجومی یا شکارچی شهرت دارد که کاربران را به صورت مستقیم و آنی از خدمات یک کسب و کار مطلع میکند. هریک از این روشها به صورت مکمل میتوانند سکوی پرتاب هر کسب و کار قلههای موفقیت باشند.
سخن آخر
کارشناسان دیجیتال مارکتینگ عقیده دارند که SEO و SEM دو بال وبسایتها برای رشد و صعود به صفحات اول و موفقیت نهایی است. در اجرای هریک از این اقدامات لازم است که متخصص دیجیتال مارکتینگ و کارشناس سئو بر فرآیند و اجرای کمپینها نظارت داشته باشند تا اثر گذاری این روشها افزایش بیابد. در این مطلب، سعی کردیم تا شما را با تفاوت SEO و SEM آشنا کنیم تا اطلاعات کافی را در این حوزه به دست آورید.
دیدگاه شما